2016/05/02

Dekorujeme / Jak na stylovou home office

Home office nebo hezky česky domácí pracovna či pracovní kout – většina z nás takové místo v dnešní době doma má nebo plánuje vytvořit. Přímo nutností je pracovna pro ty, kteří z domova pracují nebo v rámci svého zaměstnání občas tuto možnost využívají. Hodně z nás se také ve volných chvílích věnuje různým kreativním zálibám a tak jistě ocení vlastní koutek, kde může nerušeně tvořit, šít, malovat, stříhat a lepit, prostě dělat, co je nám milé (doplňte sami). I pro ostatní je ale místo, kam po příchodu z práce odloží notebook, roztříděnou poštu, účtenky a faktury a kde později projdou maily a skouknou, co píší přátelé na Facebooku, docela užitečnou nezbytností. 

Zdroj: Pinterest a Nordic Day

1. Stůl, židle, lampa

Domácí pracovna může mít mnoho podob – od luxusu samostatné místnosti až po minikoutek v obývacím pokoji nebo ložnici (já vím, tam by být neměl, ale někdy to prostě jinak nejde). Základní vybavení je jasné – stůl, židle a kvalitní osvětlení by měly být samozřejmostí, stejně jako jejich správné technické parametry (výška stolu,  ergonomie židle, dostatečně silná žárovka). Pokud se týká konkrétního výběru těchto nábytkových kusů, Nordic styl velí – hlavně jednoduše! Pracovní deska v přírodním odstínu dřeva, bílá nebo černá, kovové podnoží a pohodlná židle nebo křesílko, to vše korunované parádní pracovní lampou (naším oblíbencem se stala stylová industriální lampa od Madam Stoltz, kterou můžete mít buď s černým  nebo mosazným cylindrem).  Základ je hotov a teď teprve přichází ke slovu styling, který nám dopomůže k tomu, abychom se v naší domácí pracovně cítili dobře a i ty mnohdy méně příjemné povinnosti zvládali s grácií a úsměvem na rtech. 

Pracovní lampy od Madam Stoltz. Co kus, to stylový originál
Lampa Club Black od House Doctor potěší všechny příznivce minimalismu.
2. Koukat do zdi povoleno

Pokud nepatříte mezi šťastlivce, kteří vlastní pracovní stůl u okna do zahrady, ale musejí jej mít přistavený ke zdi, nezoufejte. Představte si, že máte před sebou bílé malířské plátno a popusťte uzdu své fantazii. Můžete zkusit použít zajímavou tapetu se vzorem, který je vám milý – jen pozor, aby nebyl příliš pestrý a nerušil tak vaše soustředění. Sázkou na jistotu je nenápadně elegantní tapeta Gold Lines od Ferm Living.

V pracovně bude dobře vypadat i tapeta Grid.

Stěnu nad pracovním stolem ale můžete jen vymalovat nějakou klidnou neutrální barvičkou (čistě bílá neurazí, s šedou nebo dokonce černou dodáte pracovně punc elegance) a kreativně se vyřádit na nástěnce. Kromě praktického využití na vzkazy a seznamy plánů a úkolů můžete nástěnku pravidelně obměňovat inspirativními obrázky a fotkami. Nástěnka může mít spoustu podob – od té klasické korkové přes magnetickou až třeba po velkou stylovku – nástěnku drátěnou. Nám se moc líbí ta od House Doctor – nástěnka Mesh Black má totiž i praktickou přihrádku na dopisy nebo časopisy. K ní si rovnou pořiďte i stylové kancelářské klipsy.

Zkuste si tuhle drátěnou nástěnku představit na černé stěně – už vidíte ty levitující obrazy?

Kancelářské klipsy Office od House Doctor budou ozdobou vaší stylové nástěnky.

Na korek musíte s připínáčky a tady se o slovo hlásí naše originální rýsováčky od Design Letters s fontem od Arne Jacobsena.

Stěnu můžete variabilně zdobit i bez nástěnky díky geniálním washi páskám. Nás nadchly třeba designové pásky s různými motivačními hesly od Madam Stoltz.

Zdroj: Pinterest

3. Nezapomeňte na čas a motivaci!

Až se dostatečně vyřádíte s nástěnkou, vraťte se do reality – při práci bychom neměli zapomínat na čas a u pracovního stolu by své místo měl najít i kalendář a hodiny. Máte-li opravdu hodně napilno, určitě si pořiďte týdenní plánovací kalendář od Design Letters, pokud vám jde spíše o jemnou připomínku plynutí času, vyberte si některý z nekonečných kalendářů s překrásnou grafikou od Šárky z Ma Maison Blanche.  Doplňte stylovými nástěnnými hodinami (nás baví ty s dřevěným ciferníkem od Hübsch) a buďte už jednou provždy pány svého času.

Zdroj: Pinterest

Kompozici na stěně můžete ještě oživit zarámovanou fotkou, obrázkem nebo plakátem, zkrátka čímkoli, co vás povzbudí, motivuje nebo přinejmenším vykouzlí úsměv na tváři.  Vaši kreativitu určitě podpoří stejnojmenná kaligrafie od Ilvy Skarp, motivaci vzhůru nohama zase nabízí slavný výrok Andyho Warhola v jednoduché černo-bílé grafice.

Okřídlená ovečka hlásí, že „Nic není nemožné! Do pracovny ideální motto. Zdroj: Pinterest

4. Pořádek musí být


Nevím, jak vás, ale mně osobně hrozně rozptyluje a ruší nepořádek a ten na pracovním stole obzvlášť. Jste-li na tom obdobně, určitě milujete všechny ty pořadače, krabičky, stojánky a košíky, do kterých můžete po dokončení práce všechny potřeby sklidit. Ideální je samozřejmě stůl se zásuvkami nebo zásuvkový kontejner, který v mžiku vše ukryje, pravda ale je, že spoustu drobností chceme mít stále při ruce a na očích. Proč jim tedy nedopřát stylový úkryt přímo na desce stolu nebo polici nad ní? Jde vlastně o drobné doplňky, které ale v dotvoření stylového pracovního koutu hrají důležitou roli.

  

Následující 4 koláže ukazují, jak právě volba doplňků může krásně měnit atmosféru pracovny. Základ je vždy stejný – řekněme pracovní deska a židle v kombinaci dřevo + bílá nebo šedá:


MINIMALISMUS

1 / 2 / 3 / 4
 5 / 6 / 7


PŘÍRODA


1 / 2 / 3
4 /
 5 / 6 / 7


ZLATÉ ODLESKY

1 / 2 / 3 / 4
 5 / 6 / 7


ROMANTIKA

1 / 2 / 3 / 4
 5 / 6 / 7 / 8 / 9


Při práci se také hodí udržovat si pořádek v hlavě. Třídit myšlenky vám pomůžou notýsky, zápisníky a poznámkové bloky – co takhle blok na nápady Brainstorm od Design Letters nebo něžné linkované notýsky Seasons od House Doctor?

Stylové bloky a notýsky na skvělé nápady od House Doctor.

5. Trocha pohodlí neuškodí

Výhodou domácího pracovního koutu je fakt, že si ho můžeme uzpůsobit přesně na míru svým potřebám. Protože jej často zřizujeme v obýváku, není nejmenší důvod proč nevyužít doplňky, které jsou pro tuto místnost typické a které dodají naší práci trochu příjemné pohody. Proč si třeba přes židli nepřehodit příjemnou hřejivou kožešinku, tak oblíbenou ve Skandinávii nebo si podepřít záda stylovým polštářkem s motivem pírka od Bloomingville? Pracovní koutek můžeme opticky vymezit a současně zútulnit malým zajímavým koberečkem, nám se moc líbí třeba tenhle kožený od House Doctor.

Domácí pracovna se vším všudy – nechybí polštář ani kobereček. Praktický papírový pytel je skvělým úložným prostorem. Zdroj: Pinterest

A teď už jen stačí uvařit si dobrou kávu nebo čaj do oblíbeného hrnečku a s chutí se pustit do práce. K psacímu stolu skvěle pasují hrnky od Design Letters. Doporučuji pořídit si nejméně dva – jeden na pití a druhý třeba na tužkyJ



Přejeme, ať jde práce svižně od ruky!

Ivana a Nordic Day



2 komentáře:

  1. Já se musím pochválit, jak jsem si zařídila svoji pracovnu. Chtěla jsem to tu mít útulné, aby se mi tu dobře pracovalo. Nesnesu kolem sebe holé bílé zdi. V takovém prostoru bych se nemohla soustředit na práci. Největší radost mám ze stolu, který jsem si objednala z https://www.ajprodukty.cz/kancelare-a-zasedaci-mistnosti/kancelarsky-nabytek/kancelarske-stoly-s-nastavitelnou-vyskou/463692.wf . Je rohový, takže se mi na něj vejde notebook i s druhým monitorem a ještě mám kolem místo na papíry.

    OdpovědětVymazat
  2. Díky moc, já si od té doby, co mám novou práci přes už ani nevím jaký pracovní portál, také nějakým způsobem dělám svůj homeoffice více takový domáčtější, protože přeci jen je to obrovská výhoda oproti práci v kanceláři, ta práce z domu :) Zatím si nakupuji různé květiny apod. aby to bylo takové více utulnější.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za vaši návštěvu a komentáře! :-)