2016/08/11

Co nutně potřebuje steak na grilu? Přeci marinádu!

Jednou z radostí teplých letních měsíců je bezesporu grilování. Naši rodiče si za časů svého dětství vystačili se špekáčky opečenými nad letním táborákem. S chlebem a hořčicí chutnaly náramně a nevím jak vy, ale já i moje děti si rádi tuhle chuť občas připomeneme. 

Od té doby se ale mnohé změnilo a i k nám dorazil fenomén grilování a dá se bez nadsázky říci, že se u nás zabydlel už nadobro. Grilujeme všude, kde to jen jde, a vůbec to nemusí být jen na vlastní terase nebo zahradě. Grily si přinášíme i na sousedská posezení na městských dvorcích a do parků. A hlavně - vymýšlíme stále nové způsoby, co a jak ogrilovat. Buřtíky a klobásky jsou základní minimum. Nejčastěji se ale na grilovací mřížce ocitne maso všeho druhu, a to pak přicházejí ke slovu marinády, které chuť opékaného masa lahodně podtrhnou a zjemní.
Díky přenosným grilům si můžeme chuť grilovaného masa a dalších opečených pochoutek dopřát téměř kdekoli. Tento venkovní gril od Bloomingville je navíc náležitě stylový. 
Pokud grilujete často a rádi, máte určitě v zásobě osvědčené recepty na nejrůznější marinády na grilování. Základem dobré grilovačky je samozřejmě kvalitní maso, na tom se shodneme všichni, a na marinádu klidně jednoduché, ale neméně kvalitní ingredience - olivový olej, hořčice, kečup, čerstvé pokrájené bylinky, sůl a čerstvě namletý pepř. Takovou marinádu můžete použít víceméně na všechny druhy masa včetně rybího.


1. Univerzální marináda na grilované maso

Ingredience
1,5 dl oleje
2 dl horké vody
2 pálivé papriky
2 malé cibule
1 větší stroužek česneku
3 lžíce cukru (nejlépe hnědého)
3 lžíce octa
2 lžíce worcesteru
1 lžíce hořčice
1 lžička mleté papriky
1 lžička tymiánu
1 lžička soli
1/2 lžičky šalvěje

Ilustrační foto: Nicolas Vahé
Postup:
Nadrobno nakrájenou papriku zbavenou jádřinců, najemno nasekanou cibuli a prolisovaný utřený česnek smíchejte se sypkým kořením, přidejte worcester, horkou vodu, olej a ocet a vše dobře promíchejte. Maso nechte asi hodinu marinovat a při grilování zbylou marinádou jednotlivé steaky ještě potírejte. Marináda se hodí na drůbeží maso i hovězí a vepřové steaky.
Výběr kvalitního masa na grilování je základ. Vtipná utěrka od Nicolase Vahé napoví, co si u řezníka vybrat.


Kouzlo marinád spočívá v obrovské variabilitě přísad, které k základu můžete použít. Zasvěcení již dobře vědí, že mnohdy na první pohled nesourodé chuťové kombinace obsažené v marinádách promění grilované masíčko v prvotřídní lahůdku. Zkusili jste třeba přidat do marinády cider?


2. Krkovice se ciderovou marinádou

Ingredience
500 ml jablečného cideru
1 najemno nakrájená šalotka
1 lžíce nasekaných chilli papriček
50 g kečupu
1 lžíce bílého vinného octa
2 lžíce rajčatového pyré
1 lžíce hnědého cukru
sůl a pepř
4 plátky krkovice

Postup:
Cider se šalotkou a papričkou přiveďte k varu a na středním plameni 15 - 20 min povařte. Přidejte kečup, ocet, pyré a cukr, osolte a opepřete. Nechte projít varem a sundejte z plamene. Po vychladnutí přelijte hotovou marinádou maso a nechte alespoň 30 min naložené. Maso grilujte cca 30 minut doměkka, pravidelně obracejte a potírejte zbylou marinádou.

Nebyli bychom to my z Nordic Day, abychom si alespoň pro jednu inspiraci na marinádu na grilované maso nezašli k michelinskému šéfkuchaři Nicolasovi Vahé.  Nabízíme vám recept na delikátní kuřecí špíz v marinádě z pesta, který je doslova geniální.


3. Nicolasův kuřecí špíz


Ingredience
4 plátky kuřecích prsou
3 lžičky olivového oleje
120 g pesta
citronová šťáva
1 stroužek česneku
2 snítky tymiánu
1 dcl balzamikového octa

Foto: Nicolas Vahé

Postup:
Česnek nakrájejte na jemné plátky a smíchejte s ostatními ingrediencemi (kromě masa). Marinádu uložte na 15 min do chladu. Kuřecí prsa nakrájejte každé na 8 malých plátků a vložte do marinády, dobře promíchejte a nechte opět odpočinout v lednici asi 10 min. Na grilovací jehlu napíchněte vždy po 8 plátcích masa a vložte na gril. Podávejte s pestem dle vašeho výběru a opečenou francouzskou bagetkou (můžete ji také zkusit lehce opéct na grilu).


Vhodný outfit pro steak na grilu máte už vymyšlený, zbývá tedy ještě trochu doladit ten svůj a správnými doplňky okořenit i celou letní grilovačku. Rozhodně nezapomeňte na pořádnou grilovací zástěru a otvírák na pivo, hodit se určitě budou i stylové papírové talířky na opečené pochoutky.

1 / 2 / 3
4 / 5 / 6


A jak jste na tom s grilováním vy? Máte svou jedinou a speciální marinádu nebo zkoušíte stále něco nového?

V každém případě vám přejeme ještě hodně teplých večerů s pochoutkami na grilu!

Ivana & Nordic Day 


1 komentář:

  1. To musí být dobrota. Já mám nejradši na grilu cuketu a hermelín, ale nepohrdnu ani kusem masa. Ideálně, když by mi jídlo někdo připravil :-D . Manžel dřív občas griloval, ale teď řešíme jaký gril z https://www.avenberg.cz/k93-grilovani vybrat, protože jsme ten náš starý už museli vyhodit. Poradíte někdo? :-)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za vaši návštěvu a komentáře! :-)