2016/12/13

Jak se slaví Vánoce ve Skandinávii

Co se vám vybaví jako první, když se řekne „severské Vánoce“? Já si obvykle vzpomenu na Děti z Bullerbynu a jejich oslavu Štědrého večera se stromečkem ozdobeným švédskými vlaječkami a na rýžovou kaši, ve které Agda najde mandli a tím pádem je jasné, že se do roka vdá...




Vánoční tradice jsou až na drobné detaily podobné v celé Skandinávii a přestože my máme ty naše vlastní, pro nás nejmilejší, i na severu Evropy mají tyhle nejkrásnější svátky v roce své neopakovatelné kouzlo. A některé severské vánoční zvyky jsou i pro nás skvělou inspirací, jak si české Vánoce ještě více zpříjemnit.



Rozzářený advent 

Mnohem intenzivnější je ve Skandinávii už samotný advent, který – stejně jako u nás – začíná první adventní nedělí. V té době jsou už ulice, zahrady i domy svátečně nazdobené a hlavně osvětlené spoustou vánočních světýlek a hvězd.







Kromě navození sváteční atmosféry je tu i ryze praktický důvod – v prosinci se ve Skandinávii stmívá už po třetí hodině odpolední! A tak mnohdy již od konce listopadu vše září a lidé se postupně dostávají do sváteční nálady.



Rozzářený vánoční strom v kodaňském parku Tivoli.

Na rozdíl od nás to seveřané příliš nepřehánějí s předvánočním smýčením – mnohem raději tráví volné chvilky a víkendy s rodinou a přáteli. Společně se peče cukroví – nejčastěji pepparkakor či klejner (sušenky ze zázvorového těsta na způsob českých perníčků) nebo vanilkové věnečky vanillekrans a vyrábí se vánoční ozdoby z papíru nebo slámy. 



Ke všemu se hojně popíjí tradiční vynikající vánoční punč neboli glöggvíno svařené s přídavkem koření, hrozinek, mandlí a tvrdého alkoholu.

Extrakt na výrobu vánočního punče od Nicolase Vahé.


Každou neděli se zapálí další ze 4 adventních svíček (na rozdíl od našich kulatých adventních věnců jsou ve Skandinávii svíčky obvykle pěkně vyrovnané v řadě za sebou a dozdobené chvojím nebo třeba lišejníkem).





V mnoha rodinách se odpočítává advent i každý večer zapálením takzvané kalenderlyse, svíčky s číslicemi od jedné do čtyřiadvaceti.



Vánoční nálada je všude, i během adventu se chodí na sváteční večeře do restaurací a slavnostní švédské stoly pořádají i firmy pro své zaměstnance. Obvykle se podávají dobroty jako různě ochucení sledi, vejce s kaviárem, pečená šunka nebo krocan i zmíněná rýžová kaše a perníčky. V Dánsku každoročně pivovary představují speciální edice vánočního piva Julebryg.


Ještě více si předvánoční období užívají děti, které dostávají drobné dárečky každý den. Najdou je buď v adventním kalendáři nebo v ponožkách, zavěšených v kuchyni. 




Podle tradice dárečky do punčoch nadělují vánoční skřítci. Děti jim za to každý večer dávají misku ovesné kaše, kterou pak ráno najdou záhadně prázdnou...Skřítci, kterým se říká nisser, se ostatně usadí v podobě figurek a obrázků během adventu po celém domě.



Svatá Lucie místo Mikuláše


Ve Skandinávii neslaví Mikuláše, zato tu mají Luciafest - Svátek svaté Lucie. Připadá na 13. prosinec, kdy je den nejkratší a noc nejdelší v roce. Všude chodí průvody dětí i dospělých v čele s Lucií v dlouhé bílé košili přepásané červenou stuhou, na hlavě s věncem se zářícími svíčkami. 



Její doprovod - podobně oblečené "malé" Lucie se svíčkami v ruce a chlapci "světlonoši" zpívají společně vánoční koledy a rozdávají sladkosti. Po dlouhém temném období přinášejí světlo a radost...



Stromeček s vlajkami


Na rozdíl od nás se na severu zdobí vánoční stromeček ve větším časovém předstihu a výjimkou nejsou stromečky dva - jeden uprostřed obývacího pokoje a druhý, ozdobený světelnými řetězy, venku v zahradě. Domácí stromeček je jen zřídkakdy umělý (tradičně se využívá smrček a jedle jako u nás) a proto mají ve Skandinávii jednu dekorační vychytávku - na ochranu podlahy před padajícím jehličím se stromek podkládá kulatým koberečkem.




Stromky jsou ozdobeny buď jednoduše v čistém skandinávské stylu anebo naopak tradičně a barevně, s červenou v hlavní roli. Stejně jako děti z Bullerbynu si Dánové a Švédové na stromek rádi zavěšují řetězy z národních vlaječek - k vlajkám tu totiž mají úplně jiný vztah než u nás, hrdě je používají při každé (i rodinné) slavnostnější příležitosti. Další specialitou na vánočním stromečku bývají malé kornoutky naplněné sladkostmi, nejčastěji bonbony a karamelkami. Ty se průběžně doplňují, takže pokaždé, když stromek míjíte, si můžete trochu zamlsat. (Vzpomínáte na české vánoční kolekce?)


Štědrovečerní mandle a vánoční skřítci



A jak se slaví Štědrý večer? Podobně jako u nás se nejprve celá rodina 24. prosince sejde u svátečně prostřeného štědrovečerního stolu plného dobrot. Kapra ani jinou rybu ale nečekejte, jako hlavní chod se obvykle podává kachna s nádivkou, někdy i klobásky, krocan nebo steak. 


Večeře končí tradičním dezertem - zmíněnou rýžovou kaší se vznešeným názvem "ris á la mande". Hádáte správně, jde přesně o tu rýžovou pochoutku, ve které jeden ze stolovníků objeví celou mandličku a splní se mu tak tajné přání. Dezert se v Dánsku ujal v 19. století, kdy si v Kodani řekli, že do té doby tradiční rýžové kaši dodají francouzský šmrnc - nejen názvem, ale i vynikající třešňovou polevou.



Po večeři stejně jako u nás dojde na zlatý hřeb Štědrého večera. Nadílku ve Skandinávii nosí vánoční skřítek zvaný Tomten, Julemand nebo Misen, který asi nejvíce připomíná našeho Mikuláše (a tak trochu i Santa Clause). S napětím se čeká, zda se ozve jeho zabušení na dveře a otázka: "Máte tu nějaké hodné děti?" Obvykle se nějaké v rodině najdou a tak se za všeobecného veselí rozdávají dárky - samozřejmě i hodným dospělým:-)  




Pak už si jen všichni pospolu užívají sváteční atmosféru, tančí se kolem stromečku (už víte, proč je uprostřed místnosti?), zpívají se koledy a hrají hry. Na půlnoční mši, jako mnohde u nás, se ve Skandinávii díky převážně protestantské víře nechodí. Možná o to více si ale Dánové, Švédové i Norové užívají setkávání s širokou rodinou i přáteli v dalších svátečních dnech.




Líbí se vám severské vánoční tradice? Zkuste se inspirovat - začít můžete třeba tím (ne)úklidem, pokračovat střídmým skandinávským zdobením a pak si připít na zdraví glöggem místo vaječňáku!


GOD JUL!!!


Ivana & Nordic Day



Fotografie: Pinterest a Nordic Day

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za vaši návštěvu a komentáře! :-)