2016/12/13

Vánoční dobroty od francouzského šéfkuchaře

Rybí polévka, kapr a bramborový salát. Česká štědrovečerní klasika, bez které si většina z nás asi Vánoce neumí představit (maximálně nahradíme kapra řízkem či jinou rybou). Štědrovečerní menu je tedy víceméně jasné, ale co další sváteční dny? Plánujete-li na Boží hod hostinu s husou, kachnou nebo krůtou, zkuste to letos odlehčeně, pěkně po francouzsku. Místo knedlíků si naservírujte kachní prsíčka na křehkém čekankovém salátu. Nebudete se pak muset cítit provinile, když si jako dezert dáte porci vánočky navíc:-)


Kachní prsa na vánočním salátu podle Nicolase Vahé

Ingredience pro 1 osobu:


1 porce kachních prsou
džem z rajčat s pomerančem Nicolas Vahé
1 čekankový salát
sůl a pepř

Postup:


Z kachních prsou odkrojte kůži. Nakrájejte ji na tenké proužky a dobře prosolte. Osolená a opepřená kachní prsa zbavená kůže osmahněte na pánvi a odložte stranou. Proužky prosolené kachní kůže opékejte na pánvi tak dlouho, dokud se nevyškvaří všechen tuk a nezbudou vám jen křupavé plátky. Přendejte je z pánve na papírový ubrousek a nechte okapat i poslední zbytky tuku. Opečené kachní maso nakrájejte na menší kousky a po jednom je naaranžujte do lůžka z čekankových listů. Dozdobte lžičkou džemu z rajčat a pomerančů a křupavými krutony z kachní kůže.



K Vánocům ( a nejen těm českým) neodmyslitelně patří sladké pochoutky. U nás vánočka a cukroví, hlavně linecké a rohlíčky. Vůně vanilky je prostě nezaměnitelná a bez ní to zkrátka nejde. Věříme, že nepatříte k těm, které se předhánějí s ostatními o prvenství v počtu napečených druhů, protože víte, že o tom Vánoce vůbec nejsou. Pokud byste ale měli chuť si ke svým rohlíčkům, včelím úlům a rumovým kuličkám zkusit letos ještě něco méně tradičního, máme pro vás několik jednoduchých tipů na vynikající cukroví podle Nicolase Vahé.


Vánoční muffiny



Ingredience pro 6 osob:


250 g hladké mouky
250 g másla
250 g hnědého cukru
3 vajíčka
3 jablka
špetka soli

Postup:

Změklé máslo zpracujte s prosátou moukou a cukrem. Důkladně vmíchejte žloutky ze 3 vajec. Vyšlehejte sníh ze 3 bílků a zlehka přimíchejte do těstové směsi. Oloupaná jablka nahrubo nastrouhejte a smíchejte ve zvláštní misce s čokoládovým krémem, přidejte špetku soli. Papírové košíčky na muffiny naplňte do poloviny těstovou směsí, překryjte jablečným mixem a navrch opět nalijte základní těsto. Pečte cca 30 min v troubě vyhřáté na 180 °C.


Originálního cukroví se nemusíte vzdávat ani v případě, že před Vánoci tak trochu bojujete s časem. Nicolas Vahé totiž přípravu těsta zvládl za vás a tak si teď během chvilky můžete dopřát i muffiny čokoládové nebo vynikající čokoládové kuličky - fondanty z jeho michelinské kuchyně. Stačí přidat vejce a máslo, nalít do papírových košíčků a za 20 minut je hotovo.



Nebo zkuste jen malou změnu - vaše domácí linecké pečivo prostě letos namažte neobvyklým džemem. Co takhle malina se zázvorem? Zní vám to dobře?

Na linecké i další vánoční cukroví si od Nicolase můžete pořídit i vykrajovátka ve tvaru hvězdiček nebo srdíček.

Nebyli bychom to my z Nordic Day, abychom nepřidali i jeden tip na vánoční tekutou pochoutku ze Skandinávie - tradiční vánoční punč neboli glögg. Na blogu už jsme se o něm zmiňovali, jde vlastně o speciální variantu severského svařáku, který se hojně ve Skandinávii popíjí po celý adventní i vánoční čas. Zkuste to také a uvidíte, že pečení cukroví i rodinné návštěvy budou hned ještě příjemnější.

Glögg si můžete jednoduše připravit z extraktu od Nicolase Vahé, který smícháte s červeným nebo bílým vínem, pomalu povaříte a nakonec dochutíte nasekanými mandlemi a rozinkami.


Na tradiční skandinávský vánoční punč existuje spousta receptur a tak pokud byste si zatoužili glögg vyrobit vlastnoručně se vším všudy, vyzkoušejte třeba tuto švédskou variantu:

Vánoční dvoudenní glögg


Ingredience:

1. den
2 tyčky skořice vcelku 
10 ks hřebíčku 
1 celý zázvor 
2 lžičky kardamomu 
kůra z jednoho pomeranče 
1,5 dl nekořeněné pálenky nebo koňaku (doporučuje se vodka)

2. den
1 láhev červeného vína 
2,5 dl cukru krupice 
1 dl rozinek 
0,5 dl nasekaných mandlí

Postup:

Kardamom lehce rozdrťte v hmoždíři nebo válečkem na prkénku a společně s ostatním kořením a pomerančovou kůrou vložte do sklenice nebo lahve s víčkem. Vše zalijte pálenkou, zašroubujte víčko a nechte 24 hodin louhovat při pokojové teplotě. Druhý den přelijte obsah sklenice přes sítko do hrnce, smíchejte s vínem, rozinkami a cukrem, a pomalu zahřívejte, ne však do varu. Zahřátý nápoj servírujte ve sklenicích nebo vánočních hrníčcích.


Užívejte si krásné chvilky při přípravě vánočních dobrot i při jejich následném konzumování!


Fotografie: Nordic Day & Pinterest

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za vaši návštěvu a komentáře! :-)