2017/01/12

Víte, co je to HYGGE?

Pokud se alespoň trochu zajímáte o Skandinávii a životní styl jejích obyvatel (což u čtenářů našeho blogu tak trochu předpokládáme), možná jste se už někdy setkali s výrazem "hygge". Tohle dánské slovíčko je takovým malým zaklínadlem, které přináší více spokojenosti a pocitu štěstí do každodenního života

V dánštině jde snad o nejpopulárnější a nejpoužívanější slovo vůbec. Můžeme jej přeložit jako "pohodlí, klid, útulnost", což ale zdaleka nevystihuje jeho podstatu. Pouhý překlad totiž nestačí, hygge se musí umět prožívat. Což Dánové zvládají na jedničku a proto není od věci se od nich jejich receptu na štěstí naučit.




Hygge je možno právem považovat za životní styl, který si Dánové osvojili z ryze praktických pohnutek, aby se jim lépe přežívaly dlouhé zimy, všudypřítomný chlad a šero, kdy slunce vykoukne jen zřídka a tak je třeba si prozářit každodenní šeď a nudu všemi možnými prostředky. Najít si každý den nějakou drobnost, která vás potěší, obklopit se příjemnými lidmi a vytvářet kolem sebe hřejivou atmosféru.



Zažívat hygge není přitom nic složitého ani za každou cenu netradičního. Naopak - hygge je o jednoduchosti. Svíčka zapálená k rannímu šálku kávy nebo odpolednímu čaji, společné rodinné večeře, posezení s přáteli doma u dobrého vína. Malé každodenní rituály, které přirozeně začleníte do svého života a které i z těch nejvšednějších momentů udělají neobyčejný zážitek. Čas strávený s rodinou a přáteli, který je nade vše. Jednoduše řečeno - schopnost radovat se z každodenních maličkostí (a umět je rozpoznat) a cenit si společných chvil. Jak prosté, že?



Co všechno je hygge


V dnešní době plné spěchu a stresu může hygge směle aspirovat na recept na šťastný život. Stává se pomalu fenoménem, který se zabydluje i za hranicemi Dánska. Důkazem je i nominace tohoto výrazu na "slovo roku 2016" vydavateli oxfordských slovníků.  A co všechno je nebo může být hygge v praxi? Jsou to zapálené svíčky, přátelé a rodina, vlněné ponožky, teplý čaj, hřejivá deka? Ano, to všechno je hygge, tenhle dánský koncept toho ale nabízí mnohem více...


Pokud má hygge v Dánsku nějakou hlavní sezónu, jsou to určitě Vánoce. Miliony světel a hektolitry gloggu, přátelská a rodinná setkání. Jelikož je ale hygge v Dánech už léty zakódováno, užívají si tímhle stylem po celý rok. Hygge jsou totiž také pikniky v parcích, výlety na kolech, grilování a pouliční festivaly.

Hlavně a především je ale hygge o domově a atmosféře, kterou si v něm vytvoříte a je celkem jedno, jestli vám k tomu stačí schoulit se do křesla pod teplou deku a vychutnat si klidné chvilky s knížkou, povídat si a smát se s rodinou kolem jídelního stolu nebo probírat zdánlivě nedůležité věci se společnosti přátel u dobrého jídla a pití.

 


10 tipů, jak dostat hygge do života


S příchodem nového roku si spousta z nás dává předsevzetí, jak žít lépe, zdravěji, jak omezit stres a spěch. A brzy po novém roce zjišťujeme, že to jde hodně ztěžka, často se zase rychle vrátíme do zajetých kolejí, které nám sice nevyhovují, ale máme pocit, že jinak to nejde. Máte to podobně? Nejvyšší čas vyzkoušet hygge!

1. Zůstaňte doma

V Dánsku se večeře v restauraci docela prodraží a tak není žádným překvapením, že Dánové dávají přednost domácí stravě. Stejně tak netouží trávit večery a noci v nočních klubech. Domácí pohoda s něčím dobrým na zub je dle hygge prostě nejvíc. Mimo domov filozofii hygge nejvíce odpovídá lahodný šálek kávy s kamarádkou v útulné kavárně.



2. Zahřejte se

Noste a obklopujte se vším, co vás zahřeje. Vlněné ponožky, svetry a přikrývky - ideálně ručně pletené - a obecně všechny hřejivé textilie od měkkých ručníků přes přehozy a plédy až třeba po okenní závěsy - to vše se počítá. A zapojte do hry i kožešiny, z těch hřejivost a útulná náruč přímo sálá!

Vlněné plédy a přehozy jsou pro domácí pohodu povinné


3. Zapalte oheň

Ne, nenutíme vás trávit večery u táboráku, i když i to má své nesporné kouzlo. Máme na mysli teplo domácího krbu a to doslova. Pohled do plamenů - ať již v zapáleném krbu nebo na zažehnutých svíčkách - je v Dánsku považován za spolehlivé antidepresivum a vy, kteří už tenhle zvyk praktikujete, určitě víte proč.

Vůně útulného domova se skrývá ve svíčkách a difuzérech od Skandinavisk


4. Upečte koláč

A hlavně ho s chutí snězte. A také ovesnou kaši, ovocný kompot, housku se šunkou nebo vepřovou pečeni (Dánové by ještě dodali jehněčí). Jídlo v hygge stylu je jednoduché, chutné a vydatné - zkrátka poctivá domácí strava. Body navíc získáte, pokud k její přípravě použijete ovoce z vlastní zahrádky a vajíčka od babiččiných slepic.




5. Dejte si glogg

Vánoční punč neboli glogg možná už znáte z našich vánočních článků. Pokud jste ho vyzkoušeli a zachutnal vám, není důvod nedopřát si ho pro zahřátí i po svátcích. Klidně ho ale nahraďte voňavým svařákem, šálkem horkého čaje, kávy nebo kakaa. Budete hygge a ještě si pochutnáte!



6. Těšte se na bouřku

Zní vám to zvláštně? Možná ano, ale představte si, jak jste během pořádné letní bouřky nebo zimní sněhové vánice schovaní pěkně doma v teple a suchu a užíváte si pocit bezpečí. V Dánsku jsou na dlouhé studené zimy a krátké, často deštivé dny zvyklí a obrátili tuhle nepřízeň klimatu ve svůj prospěch. Zkuste to také tak.


7. Pozvěte domů přátele

Pohodu a příjemnou atmosféru si můžete sice udělat i sami pro sebe (někdy je to i více než žádoucí), ale pospolitost a společnost rodiny a přátel je přece jen více v souladu s filozofií hygge. Pozvěte domů přátele, kdykoli máte vy i oni čas a chuť a bavte se, jak je vám příjemné. Pro začátek můžete zkusit společnou přípravu (a následnou konzumaci) večeře nebo hraní deskových her.



8. Podívejte se na napínavý film

S thrillery a detektivkami je to podobné jako s bouřkou. Jakkoli to může znít absurdně, příjemně se bát je docela pěkný pocit a pokud na to nejste sami a máte po ruce polštář, do kterého zaboříte obličej, když už se bojíte moc, je všechno v nejlepším pořádku. O tom, že je to naprosto v souladu s hygge, svědčí i velká popularita skandinávských detektivních seriálů (vzpomínáte na "Most" nebo "Zločin"?)



9. Jezděte na kole

Žít v souladu s hygge rozhodně neznamená být stále zalezlí doma. V Dánsku má ježdění na kole velkou tradici, polovina obyvatel Kodaně - jakmile počasí dovolí - jezdí na kole do práce, na nákupy i na výlety. Jízda na kole perfektně zosobňuje všechny základní myšlenky hygge - zpomalit, nespěchat, vnímat naplno své okolí. Dánové jsou vám dokonce schopni vysvětlit, proč je některé kolo více hygge než jiné. To s nákupním košíkem pod řídítky a libozvučným zvonkem je nej!


10. Bydlete podle hygge

Nábytek, doplňky a dekorace - to vše tvoří doma pěkně a útulno. Kulatý bytelný stůl z poctivého kusu dřeva, hebké polštáře, elegantní lampy, co prosvětlí temné kouty - to vše je hygge, alespoň podle oficiálních doporučení. Jak ale asi už tušíte, podstatou hygge není vybavení vašeho domova samo o sobě. Tím hlavním je atmosféra, kterou si doma - i s jeho přispěním - vytvoříte. Řiďte se proto při zařizování svého domova srdcem a hlavně si to užívejte! O tom totiž hygge je především!





Hodně radosti z každodenních maličkostí přeje




Fotografie: Nordic Day & Pinterest



4 komentáře:

  1. Krásné povídání, děkuji. Líbila by se mi ta knížka Hygge.
    Hezké dny, Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Martino, jsme moc rádi, že se Vám článek líbí. My jsme velkými fanoušky konceptu HYGGE a snažíme se ho aplikovat i na vlastní životy :) Knížka určitě stojí za přečtení, brzy by měla být i v naší nabídce. Přeji Vám za celý tým Nordic Day krásný den a co nejvíc HYGGE dnů :) Petra

      Vymazat
  2. skvělý článek! knížku nutně potřebuju, tenhle životní styl miluju

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Barzoolko, děkujeme, jsme rádi, že Vás můžeme inspirovat. Dánský styl života také milujeme a jak jsem již psala o komentář výše, knížka by se měla brzy objevit v naší nabídce. Přeji Vám krásný víkend, Petra, Nordic Day

      Vymazat

Děkujeme za vaši návštěvu a komentáře! :-)