2017/03/27

Velikonoční jídelna v modré a zelené


Velikonoce se nezadržitelně blíží a mít vyzdobenou domácnost je samozřejmě tradice. I skandinávské země slaví tento svátek (nejsou pohani) a v mnoha ohledech se jejich velikonoční dekorace shodují s těmi našimi. Najdete nazdobená vajíčka, zajíčky i čerstvé větvičky ve vázách…a taky kvanta peříček. Pokud ale chceme mít stylové Velikonoce, a nebojme se je nazvat designovými, chce to cit pro barvy a sladění do jednoho příjemného celku. Opět se zde objevují atributy jako jednoduchost, čistý styl a harmonie barev - to je prostě Skandinávie.


Severské stolování s českým nádechem

Jídelnu považuji za místo, kde se dá na stylingu krásně ukázat vše výše popsané. Pojďme tedy nahlédnout na severské stolování s českým nádechem, který bych nechtěla úplně opomenout. Můžeme milovat nordic styl, ale jsme hlavně Češi a máme své tradice, na které můžeme být pyšní, proto uprostřed stolu najdete krásné rozkvetlé narcisky, ale ve stylovém porcelánovém květníku MidnightBlue Fluted dánské značky Bloomingville. Je modrý, jako celý můj velikonoční styling. Modrá a tmavě zelená jsou totiž barvy tohoto jara. Když zběžně prolistujete katalogy známých značek, které na Nordic Day najdete, uvidíte, že velká část produktů je laděna přesně do těchto barev. Takže modré polštáře a pléd do obyváku už jsou na cestě k nám:). Ale, vraťme se do jídelny.

Nordicday.cz - Severské doplňky a dekorace



Kulinářské speciality od Nicolase Vahé

Nicolas Vahé a jeho koření a potraviny ve stylových obalech jsou už delší dobu doménou skandinávských kuchyní a jídelen. I koření nebo olej, když jsou v krásném balení, mohou být na očích a nemusíme je schovávat v zásuvkách a skříňkách. Na mém stole vidíte extra panenský olivový olej a sadu koření této značky na nádherném dřevěném prkénku Acacia. Kresba dřeva je skutečně úžasná. Tento kousek je jasným důkazem toho, že servírování pokrmů může být i estetické a oku lahodící.

Nordicday.cz - Nicolas Vahé

Bez jakých vychytávek se vaše jarní hostina neobejde?

Co mi učarovalo, jsou sklenice na vodu Dust Green od House Doctor. Skvělý tvar, který dobře sedne do ruky a příjemný nádech do zelena, řekla bych, že sem sednou perfektně. Jsem si jistá, že vám na fotce neunikla ta modrá nádhera na kraji stolu - dokonalý hrnec. V tomto případě mi skutečně spadla brada. Na Nordic Day jej najdete pod názvem smaltovaný hrnec z litiny Blue a já musím poznamenat, že tak krásné designové provedení v kombinaci s modrou barvou mi vyrazilo dech. Je fakt těžký (to litina bývá, že? :)) a s objemem 5,5l umožní uvaření několika porcí polévky. Za mě 10 bodů z 10 a mé velké doporučení.

Nordicday.cz - Sklenice na vodu Dust green

Další barvou, u které sleduji rostoucí trend, je zlatá a tak i já použila pár zlatých kousků, které krásně rozsvítily celý stůl. Zvolila jsem servírovací lžíci Gold od Bloomingville a příborový set Gold od Madam Stoltz. Dokonalost.

Nordicday.cz - příborový set Gold od Madam Stoltz 

Modrá je fakt dobrá a tak ji najdete i na keramické dóze Navy blue nebo skleněné váze Simple blue s něžnými větvičkami kočiček. Další typická věc pro české Velikonoce, že? A i tady se opakuje zlatý prvek. Maličkost, ale přitom neuvěřitelně přitáhne pozornost.

Nordicday.cz - Keramická dóza Navy blue od Bloomingville

Zlatý svícen od By Lassen, který jistě už znáte pod názvem Kubus 4, v tomto případě v provedení Brass, jsem zvolila jako dominantu stolu. Jednak proto, že je tato ikona pro designové skandinávské interiéry naprosto typická a taky proto, že Seveřani si téměř neumí představit stůl bez svíček. Teplo plamene prostě nějak neodmyslitelně patří k rodinné pohodě.

Svícen Kubus 4 Brass

A samozřejmě, když stolování, tak talíře a ubrousky. Fantastický modrý set talířů – obědový a dezertní s označením Sandrine blue je opět od značky Bloomingville. Letošní kolekce se jim moc povedla. Drobné nepravidelnosti keramiky s žíhanou glazurou přidávají talířům na kráse...tady skutečně platí spojení „nedbalá elegance“. Kombinaci talířů jsem doplnila papírovými ubrousky Dahra Mia s jarním motivem lístků, které 100% potvrzují můj názor, že dokonalost je v detailech. Jednoduché, a přitom tak pěkné.

Nordicday.cz - Obědový talíř Sandrine Blue od Bloomingville


Nordicday.cz - Dezertní talíř Sandrine Blue od Bloomingville


Jaro 2017 ožívá v zelených tónech

Zelená barva se na stole opakuje ještě na mramorovém tácu Green od Madam Stoltz, kam jsem umístila velikonoční dekorace a taky na nerezové termosce Green o objemu 1,5l. My prostě rádi teplý čaj.

Nordicday.cz - Mramorový tác Green od Madam Stoltz

Třešničkou na pomyslném dortu, což je v našem případě salát:), je dřevěný příbor Natural od Hübsch. To je skutečně minimalismus ve své čistotě, naprostá jednoduchost a pro mě velká krása. Udělejte si radost třeba touhle maličkostí, stojí fakt za to.

Nordicday.cz - Dřevěný příbor na salát Natural od Hübsch


Nordicday.cz - Jarní dekorace 2017


Takže, tak to je. Modrozelené Velikonoce v naší jídelně – skandinávskočeské. Vám všem čtenářům, kteří jste došli až sem, přeji pohodové, klidné Velikonoce s rodinou a taky šťastnou ruku při výběru jarních dekorací. Dopřejte si alespoň jeden krásný kousek.


Klára (kajastef) a tým Nordic Day






2 komentáře:

  1. Dobry den, mate nadherne bydleni, nemuzu se vynadivat a moc dekuji za spoustu inspirace! Muzu se prosim zeptat, zda ta sul, pepr a koreni Nicolas Vahe jsou mlynky, nebo pouze sypaci lahvicky? A daji se otevrit a znovu doplnit? Moc dekuji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobry den Simono, dekuji za mila slova. Jsou to mlynky. Koreni od NV krasne voni a dodava jidlu skvelou chut..nehlede na to, ze na lince vypada uzasne:) Muzu skutecne doporucit. Hezky vecer. Klara

      Vymazat

Děkujeme za vaši návštěvu a komentáře! :-)